Історико-демографічна характеристика ув'язнених Херсонської губернії першої половини ХІХ ст. (за матеріалами діловодної документації) - Короткий, Олексій Вікторович (Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, 2022)
Анотація. Мета дослідження – встановити чисельність та динаміку арештантів у тюрмах Херсонської губернії першої половини ХІХ ст., проаналізувати віко вий і статевий розподіл арештантів, статевий розподіл, соціальне походження арештантів, розподіл арештантів на різні категорії в залежності від скоєних злочинів. Методологія дослідження спирається на принципи конкретно-історичного підходу або історизму. В дослідженні використано кількісні методи дослідження, історико-порівняльний метод, метод інтерпретації, загальнонаукові методи аналізу та син тезу. Наукова новизна полягає в тому, що дане дослідження є першою спробою сформувати цілісне уявлення про чисельність та склад арештантів Херсонської губернії в першій половині ХІХ ст., спираючись на статистичні дані з двох найбільших міст губернії – Одеси та Херсону. В роботі вперше проаналізовано розподіл арештантів Одеського тюремного замку за віком та скоєними правопорушеннями. Отримані дані порівняно з Херсонським тюремним замком, що дозволило виявити спільні для двох міст тенденції щодо складу ув’язнених та їх кількості. В свою чергу, ці результати було розглянуто в контексті всієї Південної України та інших українських губерній в складі Російської імперії. Висновки. Встановлено, що більшість в’язнів складали чоло віки, тоді як жінок була лише п’ята частина. Основу тюремного «населення» двох головних в’язниць херсонської губернії складали особи, ув’язнені за порушення системи локалізації населення та дрібні майнові злочини – крадіжка та шахрайство. Це було типовою ситуацією для Південної України, де населення міст швидко збільшувалося та притягувало до себе нових переселенців та позначалося на кількості арештантів. Порівняння ж з іншими українськими губерніями дозволило встановити, що в відношенні до кількості містян чисельність арештантів в Одесі та Херсоні не складали виключення щодо українських губерній.
Historical and Demographic Characteristics of the Prisoners of the Kherson Province in the First Half of the Nineteenth Century (Based on Records)
Abstract. Th e purpose of the research is to establish the number and dynamics of priso ners in the prisons of the Kherson province in the fi rst half of the 19th century, to analyze the age distribution of prisoners, gender distribution, social origin of prisoners, distribution of prisoners into diff erent categories depending on the crimes committed. Th e research methodology is based on the principles of a concrete-historical approach or historicism. Quantitative research methods, historical-comparative method, interpretation method, general scientifi c methods of analysis and synthesis were used in the research. The scientifi c novelty of the study lies in the fact that this study is the fi rst attempt to form a comprehensive picture of the number and composition of prisoners in the Kherson province in the fi rst half of the 19th century, based on statistical data from the two largest cities of the province – Odesa and Kherson. For the fi rst time, the study analyzed the distri bution of inmates of the Odesa prison castle by age and crimes committed. Th e obtained data were compared with the Kherson prison castle, which made it possible to identify trends common to the two cities regarding the composition of prisoners and their number. In turn, these results were considered in the context of the entire Southern Ukraine and other Ukrainian provinces within the Russian Empire. Conclusions. It was found that the majority of prisoners were men, while only a fi ft h were women. The basis of the prison “population” of the two main prisons of the Kherson province was made up of persons imprisoned for violating the population localization system and minor property crimes – theft and fraud. This was a typical situation for Southern Ukraine, where the population of cities was rapidly increasing and attracting new immigrants, which was refl ected in the number of arrestees. A comparison with other Ukrainian provinces made it possible to es tablish that, in relation to the number of citizens, the number of detainees in Odesa and Kherson was not an exception to Ukrainian provinces
Keywords: арештанти; тюремний замок; волоцюжництво; Херсонська губернія; Південна Україна; prisoners; prison castle; vagrancy; Kherson province; Southern Ukraine