Вплив воєнного конфлікту на дітей дошкільного віку в Україні та закордоном: порівняльний аналіз - Даймиченко, Олександра (Запоріжжя : БДПУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано наукову літературу щодо соціально-психологічних наслідків воєнних конфліктів для дітей та існуючі механізми адаптації; вивчено психологічні реакції дітей на вплив війни, виявити основні емоційні та соціальні проблеми, з якими вони стикаються; досліджено особливості соціально-психологічної адаптації дітей, які залишилися в Україні, та порівняти з дітьми, що виїхали за кордон; оцінено вплив соціального середовища на рівень тривожності, стресу та емоційної стабільності дітей в різних умовах; виявлено фактори, що сприяють або ускладнюють адаптацію дітей у нових умовах та з’ясувати, які з них є універсальними, а які залежать від конкретних обставин; розроблено, теоретично обґрунтовано та пілотно перевірено ефективність упровадження програми соціально-психологічної підтримки дітей, що зазнали впливу воєнного конфлікту, з урахуванням різних умов їхнього перебування.
Keywords: діти; військовий конфлікт; дошкільний вік; психічне здоров'я; соціально-психологічна адаптація