Психологічні аспекти булінгу в учнівському середовищі та його профілактика - Безмен, Микита; Сапранкова, Катерина Володимирівна (Запоріжжя : БДПУ, 2026)
У роботі аналізуються психологічні аспекти булінгу в учнівському середовищі та визначаються основні напрями його профілактики. Розкрито сутнісні характеристики булінгу (систематичність, нерівність сил, навмисність), описано рольову структуру (агресор, жертва, спостерігач, захисник) на основі підходів Д. Олвеуса, К. Сальміваллі та К. Рігбі. Виокремлено психологічні чинники виникнення булінгу: низький рівень емпатії, прагнення до домінування, потреба в самоствердженні, дефіцит соціальних навичок (комунікації, вирішення конфліктів, емоційної саморегуляції), несприятливі умови сімейного виховання (дефіцит підтримки, авторитарний стиль, демонстрація агресивних моделей поведінки), а також особливості групової динаміки (пасивна позиція спостерігачів). Акцентовано, що ефективна профілактика булінгу передбачає комплексний підхід: психологічну просвіту, формування навичок ненасильницької комунікації, розвиток емпатії та створення безпечного освітнього середовища за активної участі педагогів і психологів.
Keywords: булінг; учнівське середовище; психологічні чинники; профілактика булінгу; емпатія