Педагогічні умови формування толерантності у здобувачів початкової освіти в умовах воєнного стану - Коваль, Карина Валентинівна (Перспективи та інновації науки, 2024)
У статті розглянута проблема формування толерантності у здобувачів початкової освіти під час воєнного стану. В умовах змін, які відбуваються в Україні, освіта набуває значення не лише як засіб передачі знань, а і як інструмент формування моральних цінностей, що сприяють соціальній стабільності, допомагають дітям долати труднощі, зміцнюють взаємини та забезпечують мирне співіснування. Визначено основні педагогічні умови, що сприяють формуванню толерантності, зокрема, створення емоційно безпечного освітнього середовища, застосування інтерактивних методів навчання, педагогічна підтримка, активна участь батьків у вихованні дітей, а також врахування соціокультурного контексту. Психологічна безпека є критично важливою для формування толерантності, оскільки вона сприяє розвитку емоційної стабільності учнів, дозволяє їм вільно виражати думки та переживання. Особлива увага приділяється необхідності інтеграції соціальних та культурних аспектів в освітній процес, що дозволяє учням адаптуватися до багатокультурного середовища. Окреслено, що формування толерантності є ключовим для розвитку майбутніх громадян, здатних до мирного співіснування в умовах соціальної та культурної різноманітності. Виховання у дітей цінностей толерантності, взаємоповаги та готовності до співпраці є стратегічним завданням, яке забезпечить соціальну гармонію навіть в умовах воєнного стану. У статті також проаналізовано наукові дослідження з окресленої проблеми. Визначено, що важливу роль у формуванні толерантності відіграє компетентність педагогів, готовність до співпраці вчителів, батьків і громади, а також використання сучасних методів і форм навчання. Ефективне виховання толерантності можливе лише за умови комплексного підходу, який включає всі рівні освітнього процесу та взаємодію усіх учасників.
Keywords: толерантність; Нова українська школа; здобувачі початкової освіти; освітній процес; воєнний стан