Методика формування узагальнених уявлень школярів про фундаментальні фізичні принципи - Флішко, Ігор (БДПУ, 2023)
На основі аналізу літературних джерел у контексті проблеми дослідження розглянуто методичні особливості формування систематизованих та узагальнених знань учнів про роль і зміст фундаментальних фізичних принципів у шкільному курсі фізики. Відповідно цього висвітлено навчальний матеріал, який можна використовувати на уроках повторення й узагальнення знань учнів з фізики. Визначено, що знайомство учнів з фундаментальним фізичним принципом відносності сприятиме кращому усвідомленню учнів із фізичної сутністю загальних механічних законів руху і взаємодії тіл у різних системах відліку, розширенням і поглибленням звичайних класичних уявлень про базові поняття фізичної науки (маси та енергії), усвідомленням зв’язку між матерією та єдиним чотири вимірним простором-часом, що є ключовим у сучасній фізичній науці та стосується абсолютно всіх явищ природи.
Keywords: шкільний курс фізики; предметна компетентність учнів з фізики; фундаментальні фізичні принципи; систематизація та узагальнення знань учнів