Комунікативно-прагматичні стратегії респондента у сучасному публіцистичному інтерв’ю (на матеріалі німецькомовної та англомовної преси) - Саламатіна, О. О. (Бердянський державний педагогічний університет, 2014)
Стаття присвячена розкриттю специфіки взаємодії учасників комунікації в сучасному публіцистичному інтерв’ю. Шляхом аналізу інтерв’ю сучасної німецькомовної та англомовної преси виокремлено неконфліктні та конфліктні стратегії респондента: мовленнєву стратегію надання інформації та мовленнєву стратегію вираження точки зору, які залежать від бажання чи небажання надати інтерв’юеру суспільно важливу інформацію. На прикладі німецької та англійської мов охарактеризовано тактики респондента (складові стратегій), які спрямовані на реалізацію комунікативного наміру та прагматичної настанови респондента.
Keywords: Дискурс; інтеракція; інтерв’юер; комунікативний намір; мовленнєва тактика; прагматична настанова; прагматична стратегія; респондент