Управлінська економіка : силабус навчальної дисципліни для здобувачів 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок на 2023-2024 н. р. - Несторенко, Тетяна Петрівна (БДПУ, 2023)
Метою навчальної дисципліни УПРАВЛІНСЬКА ЕКОНОМІКА є надання студентам ґрунтовних знань з глибокого розуміння наукових аспектів економічної діяльності управлінського персоналу підприємства, розробки системи теоретичних та практичних знань про методи та процеси управління формуванням, функціонування та розвитку потенціалу підприємства як збалансованої соціально-економічної системи. Основними завданнями є формування у студентів знань та навичок у сфері прийняття стратегічних рішень для розвитку бізнесу, керування підприємством в умовах конкуренції, ризиків і змін у економічному оточенні. Отримані знання під час вивчення цієї дисципліни допоможуть студентам розуміти і тлумачити економічну реальність та механізми функціонування сучасної економіки, а також полегшать практичне застосування економічної інформації та її вмілу обробку. Основні аспекти, які вивчаються в цій дисципліні, включають операційне управління малими і середніми підприємствами, корпоративні фінанси, конкурентоспроможність підприємств, аналіз ринку та маркетингові дослідження, управління персоналом, витратами і якістю, страхування і ризики в бізнесі, логістика, управління проектами, стратегічне управління, управлінський облік, бренд-менеджмент, ведення переговорів, PR, лобіювання, регулювання економіки і політики в галузі конкуренції, трудове право, корпоративна соціальна відповідальність. Зміст курсу: Управлінська економіка: сутність, зміст, методологія. Економіка споживача. Витрати виробництва та економічний зміст фірми. Оптимум в умовах ризику та невизначеності. Рівновага на конкурентних ринках. Макроекономічна динаміка. Макроекономіка фінансових ринків: довгостроковий період. Експериментальна і поведінкова економіка. Інститутуціональна та неоінституціональна економіка. Глобальна політична економія.