Судові та правоохоронні органи : силабус навчальної дисципліни для ОП "Право" І рівня вищої освіти на 2025-2026 н. р. - Лисенко, Тетяна Володимирівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2025)
Навчальна дисципліна «Судові та правоохоронні органи» спрямована на формування у здобувачів вищої освіти цілісного уявлення про систему, структуру та функції судових і правоохоронних органів держави, а також їх роль у забезпеченні законності, правопорядку та захисту прав і свобод людини і громадянина. У межах курсу розглядаються конституційно-правові засади організації та діяльності судової влади, принципи здійснення правосуддя, статус суддів, а також система судів загальної юрисдикції. Значна увага приділяється характеристиці правоохоронних органів, зокрема органів прокуратури, Національної поліції, Служби безпеки України, органів досудового розслідування та інших інституцій, що здійснюють правоохоронну функцію. Дисципліна охоплює питання взаємодії судових і правоохоронних органів між собою та з іншими державними органами, особливості їх компетенції, повноважень і відповідальності. Також аналізуються актуальні проблеми реформування судової системи та правоохоронних органів в Україні.
Keywords: Правосуддя; судова влада; судова система; прокуратура; адвокатура