Формування мотиваційних пріоритетів у спортсменів - Лихолат, Р. (БДПУ, 2024)
Мета дослідження – виокремити фактори, що впливають на формування мотиваційних пріоритетів у спортсменів, засобами педагогічного експерименту довести ефективність впливу різних факторів на формування мотиваційних пріоритетів. Об'єкт дослідження: процес формування мотиваційних пріоритетів у спортсменів. Предмет дослідження: мотиваційні пріоритети у спортсменів. Методи досліджень. Для досягнення поставлених цілей і завдань у дослідженні "Формування мотиваційних пріоритетів у спортсменів" використовувалися різноманітні методи, що дозволяють отримати комплексні та об'єктивні дані про мотивацію спортсменів. Теоретичні методи, такі як аналіз і синтез, були застосовані для вивчення наукової літератури з питань мотивації в спорті, що дало змогу систематизувати знання в цій галузі. Емпіричні методи, зокрема спеціально розроблений опитувальник, використовувалися для збору даних про мотиваційні пріоритети спортсменів, що дозволило оцінити рівень різних видів мотивації, таких як мотивація на результат, самовдосконалення та спілкування. Додатково застосовувались методи педагогічного спостереження за тренуваннями та змаганнями, що надало якісні дані про поведінку спортсменів і їхній рівень залучення до тренувального процесу. На основі отриманих даних була розроблена модель формування мотиваційних пріоритетів, яка враховує специфіку різних видів спорту та індивідуальні особливості спортсменів. Ця модель може бути використана для розробки тренувальних програм і психологічних стратегій підтримки. Завдяки застосуванню цих методів було отримано комплексні дані про мотиваційні пріоритети спортсменів у різних видах спорту, що дозволяє зробити обґрунтовані висновки та рекомендації для тренерів і фахівців у сфері фізичного виховання.
Keywords: мотиваційні пріоритети; фізична культура; мотивація; педагогічне дослідження; тренери; психологи; спортивна діяльність