Особливості формування фахових компетентностей майбутніх учителів початкових класів в умовах переміщеного університету - Лесик, Анжеліка Сергіївна; Попова, Ольга Іванівна (Перспективи та інновації науки, 2025)
У статті досліджено особливості формування фахових компетентностей майбутніх учителів початкових класів в умовах внутрішньо переміщеного закладу вищої освіти, зумовлених воєнними діями в Україні. У центрі уваги – вплив релокації університету та переходу на дистанційну форму навчання на зміст, форми й методи професійної підготовки майбутніх учителів. Виокремлено основні чинники трансформації освітнього середо вища, серед яких: нестабільність функціонування освітнього процесу, обмежений або відсутній фізичний доступ до баз практики, високий рівень психоемоційного напруження учасників освітнього процесу, нерівний доступ до цифрових ресурсів та потреба в терміновому опануванні нових цифрових інструментів і платформ. Особлива увага приділена аналізу результатів анкетування здобувачів вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів, яке дозволило виокремити найбільш значущі фахові компетентності, актуальні в умовах дистанційного навчання: методичну (здатність планувати та реалізовувати освітній процес), цифрову (володіння сучасними інформаційними технологіями), психолого-педагогічну (уміння налагоджувати ефективну взаємодію з учнями), комунікативну (здатність до конструктивного спілкування в освітньому середовищі), рефлексивну (усвідомлення й оцінювання власної педагогічної діяльності). У статті представлено досвід формувального етапу педагогічного експерименту, під час якого апробовано інноваційні інструменти підготовки: онлайн-курси, моделі віртуальної педагогічної практики, створення цифрового портфоліо, кураторський супровід, участь у мініпроєктній діяльності. Проаналізовано позитивну динаміку розвитку професійних умінь майбутніх учителів. Зроблено висновок про доцільність впровадження адаптивних, гнучких, практико-орієнтованих моделей педагогічної підготовки, здатних забезпечити стійку якість початкової освіти в умовах кризових викликів, викликаних війною, релокацією та дистанційним форматом навчання.
Keywords: фахова компетентність; майбутні вчителі початкових класів; початкова освіта; внутрішньо переміщений університет; дистанційне навчання; педагогічна практика; цифрові технології; професійна підготовка