Мандри душі: земний і потойбічний світ у проповідях Кирила Транквіліона Ставровецького - Турчина, Тетяна (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
На матеріалі проповідей зі збірника "Євангеліє учительне” (1619) розкриваються погляди Кирила Транквіліона Ставровецького на земний і потойбічний шлях людської душі. Гіпотеза "мандрів душі” ґрунтується на смисловій єдності земного, реального, і божественного, невидимого, світів у християнській есхатології. Земний шлях сповнений страждань: його проповідник змальовує через образи зруйнованого Єрихону і Вавилону, а також життя як бурхливого моря, де панують страх і стогнання. Посмертна дорога - амбівалентна: у ній і радість праведників від єднання з Богом в Небесному Єрусалимі, і пекельні муки грішників в картинах Страшного Суду.
Keywords: проповідь; Бароко; мандри; душа