Образ Шерлока Холмса як засіб розкриття культурних цінностей вікторіанської доби - Бугрій, Анастасія (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
Конан Дойл в оповіданнях про Шерлока Холмса відображає цінності вікторіанської культури, невтомно розмірковуючи над ними, і в цьому криється одна з найважливіших причин тривкої популярності Холмса поза власним часом, в нашу зовсім іншу епоху. Розслідування Холмса не лише ґрунтуються на культурних цінностях, але досліджують та перевіряють двоїсті нашарування міфогенних факторів: міфологізується не тільки Холмс, але й ціла вікторіанська епоха, яка з часом стала варіантом міфу про втрачений “золотий вік”.
The image of Sherlock Holmes as the Way of Detection of Victorian Era Cultural Values
In the article the Sherlock Holmes’s image as a way of opening the cultural values of Victorian culture is considered by the author. Holmes' investigations are besed not only on cultural values, but explore and test the dual stratification of mythological factors: not only Holmes but also the entire Victorian era, which eventually became a variant of the myth of the lost “golden age”, are mythicized.
Keywords: Вікторіанська доба; міф; Шерлок Холмс; парадокс; шерлокіана