Теоретична фонетика англійської мови : силабус навчальної дисципліни за освітньою програмою "Філологія (германські мови та літератури (переклад включно), перша - англійська, друга - німецька)" на 2025-2026 н. р. (2 курс) - Дуброва, Оксана Володимирівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2026)
Мета викладання навчальної дисципліни «Теоретична фонетика англійської мови» – ознайомити з основними лінгвістичними явищами і поняттями англійської мови, а також найбільш важливими подіями в історії Великої Британії, що вплинули на еволюцію мови; закласти основи дисциплін, що є теоретичним базисом англійської мови; ознайомити студентів з традиційним і сучасним науковим підходом у галузі теоретичної фонетики і фоностилістики, а також із засобами утворення звуків мовлення, їх акустичними й фізіологічними властивостями; вивчити особливості її лексики, фонетики, граматики, функціонально-комунікативну й експресивно-семантичну диференціацію складу сучасної англійської мови; забезпечити розуміння усвідомленого вивчення теоретичних основ як базису для розвитку у студентів теоретико-гіпотетичного мислення та оволодіння іншомовною діяльністю; формувати вміння аналізувати та інтерпретувати мовні явища і факти, що, у свою чергу, сприятиме розвитку методичної компетенції студентів, їх наукової і професійної підготовки відповідно до державних та європейських стандартів, потреб суспільства.
Keywords: англійська мова; фонетика англійської мови; теоретична фонетика; стандарт вимови; стилі; лінгвістика; мовні явища; міжрівневі та внутрішньосистемні зв’язки