«Ода торжественная на сдачу города Гданска» В. Тредиаковского как воплощение риторико-культурного кода ХVІІІ столетия - Волик, Наталия (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
Аналізується проблема дихотомії “ірреального” й “реального” в хронотопах головних героїв химерних романів О. Ільченка, Є. Гуцала та В. Шевчука. Констатується, що образи Козака Мамая, Хоми Прищепи, Івана Шевчука є трансформацією формально-жанрових масок, а хронотопи героїв формуються під впливом концептуальних положень екзистенціалізму, зокрема ідей випробування кінцевості людини, отримання трансгресивного знання як досвіду смерті шляхом порушення соціальних норм і законів. Ключовими у хронотопі є концепти “химерництво”, “бездітність”, “деміургія”.
"The Solemn Ode for a Capitulation of Gdansk" by V. Trediakovsky as a Rhetorical and Culture Code‘s Embodiment 18th Century
The article deals with the analysis of the dichotomy problem of “irreal” and “real” in chronotopes of the main characters in chimeric novels by A. Ilchenko, Ye. Hutsalo and V. Shevchuk.
Keywords: Риторико-культурний код; панегіричний дискурс; семантичний код; комунікативна ситуація; рефлексія