Психофізіологія в логопедичній практиці : силабус освітньої компоненти на 2025-2026 навчальний рік для ОПП "Логопедія. Спеціальна психологія", рівень вищої освіти перший (бакалаврський) - Лопатіна, Ганна Олександрівна (БДПУ, 2025)
Метою викладання ОК «Психофізіологія в логопедичній практиці» є формування у здобувачів вищої освіти системного уявлення про психофізіологічні механізми мовленнєвої діяльності та мовленнєвих порушень, розвиток здатності інтегрувати знання з нейрофізіології, психології та логопедії для науково обґрунтованого аналізу, інтерпретації та оптимізації логопедичної діагностичної й корекційно-розвиткової роботи з урахуванням вікових, індивідуальних та функціональних особливостей осіб з мовленнєвими порушеннями. Предметом ОК є психофізіологічні механізми забезпечення мовленнєвої діяльності, зокрема функціонування нервової системи, сенсомоторної інтеграції, мовленнєвого руху, дихання та голосоутворення, а також психофізіологічні чинники регуляції мовлення (увага, пам’ять, емоційний стан, функціональні стани, адаптація), що визначають особливості виникнення, перебігу та корекції мовленнєвих порушень у логопедичній практиці.
Keywords: психофізіологія; мовленнєва діяльність; нейрофізіологічні механізми мовлення; вікові та індивідуальні особливості; логопедична практика