Ознаки шкільної тривожності здобувачів початкової освіти під час освітнього процесу - Ярощук, Лілія Григорівна; Сапранкова, Катерина Володимирівна (Запоріжжя : БДПУ, 2022)
У дослідженні розкрито проблему шкільної тривожності здобувачів початкової освіти як одного з чинників, що негативно впливає на ефективність освітнього процесу та особистісний розвиток дитини. Проаналізовано особливості емоційної сфери молодших школярів у контексті навчальної діяльності, окреслено психологічні та соціальні умови виникнення тривожних переживань у шкільному середовищі. Узагальнено наукові підходи вітчизняних дослідників до визначення поняття тривожності, її проявів і факторів формування у дітей молодшого шкільного віку. Визначено основні ознаки шкільної тривожності, зокрема переживання соціального стресу, страх самовираження, страх перевірки знань і невідповідності вимогам оточення. Обґрунтовано необхідність створення комфортних психолого-педагогічних умов, застосування особистісно орієнтованого, інтерактивного та інтегративного підходів у роботі з молодшими школярами. Зроблено висновок, що своєчасне виявлення та подолання шкільної тривожності сприяє збереженню психічного здоров’я дітей, підвищенню їх навчальної мотивації та успішній соціалізації в освітньому середовищі.
Keywords: шкільна тривожність; молодші школярі; емоційна сфера; освітній процес; психолого-педагогічні умови