Український фольклор : силабус навчальної дисципліни для ОП «Середня освіта (Українська мова та література). Англійська мова» на 2024–2025 н. р. - Школа, Валентина Миколаївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2024)
Мета та предмет курсу: ознайомити студентів із феноменом усної народної творчості, її специфікою, побутуванням, жанровою системою, поетикою жанрів. Основним завданням вивчення навчальної дисципліни «Український фольклор» є формувати у студентів цілісне уявлення про усну народну творчість, її своєрідність; з’ясувати особливості фольклорних жанрів, їх зв’язок з національною літературою; розкрити модель фольклорно-літературних взаємин; домогтися розуміння студентами специфіки фольклорного процесу; домогтися глибокого усвідомлення основних тенденцій розвитку фольклору; домогтися самостійного опрацювання студентами фольклорних текстів; навчити студентів аналізувати фольклорні тексти, засвоївши їх специфіку; у лекційному курсі, на практичних заняттях всебічно розглядати твори, передбачені програмою загальноосвітньої школи. Ключові слова: усна народна творчість, фольклор, казка, легенда, переказ, дума, пісня, паремія, вертеп