Давня українська література «в» та «поза» контекстом національної психоісторії - Солецький, Олександр (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
У статті обґрунтовується доречність і актуальність розгляду “давньої української літератури” в контексті національної психоісторії. Більшість спроб інтерпретації історії української літератури з позицій психоаналізу, як правило, торкаються “нового” її періоду, оминаючи давні простори нашого письменства. Проблема тут не лише у хронологічній неповноті репрезентування української літератури, з якої випадає величезний часовий період, а насамперед у оминанні надзвичайно важливого етапу трансформування художньої свідомості та психіки людини Х-ХVІІІ століття під впливом нового релігійно-світоглядного та культурного коду.
Ancient Ukrainian Literature: "In" and "Out" of the National "Psychohistory" Context
The article substantiates the appropriateness and relevance of the “ancient Ukrainian literature” consideration in the context of national psychohistory. Most attempts to interpret the history of Ukrainian literature from the standpoint of psychoanalysis touch upon the “new” period of it, ignoring the phase of immemorial history of our literature.
Keywords: Психоісторія; давня українська література; емблематичні механізми; код; комплекс; психотравма; стереотип