Педагогічні умови реалізації принципу гендерної рівності у закладі дошкільної освіти - Малина, Аліна (БДПУ, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню педагогічних умов реалізації принципу гендерної рівності у закладі дошкільної освіти. У роботі розкрито теоретичні підходи до формування засад гендерної рівності, визначено чинники, що впливають на її реалізацію в освітньому середовищі. Проведено діагностику стану сформованості гендерної культури у дітей старшого дошкільного віку та розроблено й апробовано організаційно-педагогічні умови, які сприяють вихованню толерантності, усвідомленню гендерних відмінностей та формуванню ціннісного ставлення до представників обох статей. Результати експериментального дослідження підтверджують ефективність запропонованих умов у підвищенні рівня гендерної культури дошкільників. Запропоновано методичні рекомендації для вихователів і батьків щодо створення рівних можливостей розвитку дитини незалежно від її статі.
Keywords: педагогічні умови; реалізація принципу гендерної рівності; заклади дошкільної освіти