Олімпійський та професійний спорт : силабус навчальної дисципліни для освітньої програми «Фізична культура і спорт», І рівень освіти на 2025-2026 н.р. - Волощук, Катерина Вікторівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2026)
Навчальна дисципліна «Олімпійський та професійний спорт» спрямована на формування у здобувачів вищої освіти цілісного уявлення про становлення, розвиток і сучасний стан олімпійського та професійного спорту у світі. У межах курсу розглядаються історичні передумови виникнення олімпійського руху, його основні принципи та цінності, а також особливості функціонування професійного спорту як соціально-економічного явища. Особлива увага приділяється діяльності міжнародних спортивних організацій, системі підготовки спортсменів високої кваліфікації, організації та проведенню змагань, питанням спортивної кар’єри, комерціалізації спорту та антидопінгової політики. Курс передбачає поєднання теоретичної підготовки з елементами аналітичної діяльності, що сприяє формуванню у здобувачів здатності оцінювати сучасні тенденції розвитку спорту та застосовувати отримані знання у професійній діяльності.
Keywords: Олімпійський спорт; професійний спорт; Міжнародний олімпійський комітет; олімпійський рух