Силабус. Історія української культури. 016 Спеціальна освіта. ОП Логопедія. Спеціальна психологія. - Антощак, Марина Миколаївна (Бердянський державний педагогіний університет, 2023)
Силабус курсу дисципліни «Історія української культури» для спеціальності 016. ІУК. Спеціальна освіта. ОП Логопедія. Спеціальна психологія. Метою курсу є вивчення основних періодів розвитку української культури, проблеми етногенезу та культурогенезу українського народу, аналіз історичної специфіки української національної культурної традиції, що постає невід’ємною умовою формування ціннісних орієнтирів та гуманізації сучасного українського соціокультурного простору. Предмет навчальної дисципліни: історичний розвиток української культури. Завдання вивчення дисципліни «Історія української культури» полягає у тому, щоб ознайомити студентів з основними історичними періодами становлення феномену української культури, закономірностями її функціонування і розвитку, формування у студентів поглибленого розуміння фундаментальних понять і категорій української культури, оволодіння сучасними методами культурологічного аналізу, розуміння тенденцій сучасних соціокультурних трансформацій в українській культурі.
Keywords: матеріальна культура, духовна культура, художня культура, елітарна культура – масова культура, мистецтво, національна культура, усна народна творчість, народна демонологія, літопис, книжкова мініатюра, декоративно-ужиткове мистецтво, архітектура, скульптура, живопис, бароко, гуманізм, романтизм, «соціалістичний реалізм», модернізм, постмодернізм