Пояснювально-ототожнювальні відношення у специфічних синтаксичних конструкціях газетної мови - Глазова, Світлана Миколаївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
Аналіз функціонування пояснювальних висловлень у текстах публіцистичного стилю показує, що даний стиль мовлення посідає друге місце (після наукового) в ієрархії використанні мовцями аналізованих конструкцій. Ці одиниці в мові газет демонструють можливості вираження пояснювально-ототожнювальне відношення на різних рівнях, відрізняючись характером компонентів, які їх структурують: слова, речення, відрізки тексту в різноманітних поєднаннях. Аналіз конструкцій зі сполучниками тобто, а саме, цебто, себто та їх замінниками дозволяє подати ґрунтовний опис семантичної специфіки різновидів пояснювальних конструкцій.
Keywords: пояснювално-ототожнювальні відношення; газетна мова; комунікація; семантика; мовленнєвий контекст