Структурно-семантические особенности построения односоставных синтаксических конструкций в произведениях Л. Леонова - Алексеева, Лариса (Бердянський державний педагогічний університет, 2019)
Кожна синтаксична одиниця виконує певну роль при створенні зв’язності тексту, щоб надати йому виразності, оригінальності. Художній твір покликаний створити в уяві читача певний світ, викликати почуття, реакцію. Одним із засобів досягнення цієї мети є використання односкладних безособових речень, які допомагають надзвичайно точно акцентувати увагу на важливих поняттях, уникаючи багатослівності. Статтю присвячено дослідженню структурно-семантичних особливостей побудови безособових односкладних речень у мовотворчості Л. Леонова. У науковій роботі з’ясовано специфіку типології і структури односкладних речень, визначено основні засоби вираження синтаксичного зв’язку і смислових відношень у межах синтаксичних односкладних конструкцій, досліджено експресивно-зображальні можливості безособових речень, а також з’ясовано продуктивність наявних видів односкладних речень у творах Л. Леонова. Твори Л. Леонова зосереджені на внутрішньому світі героя, зображення якого потребує передачі всього розмаїття настроїв, вражень, переживань. Тому письменник використовує майже всі типи односкладних речень, що дозволяють йому різнобічно проаналізувати психологічний стан героїв. Емоційною насиченістю відзначаються односкладні безособові речення, які допомагають зосередити увагу читачів на діях, вчинках головних героїв, а також є виразним засобом, який посилює зв’язок із читателем, вводить його в атмосферу твору, проектуючи на нього риси героя. На основі аналізу мовного матеріалу можемо стверджувати, що безособові речення виконують у творах Л. Леонова інформативну, експресивно-видільну, оцінну (характеризуючу), прагматичну, композиційну, текстотвірну функції. Мова прозових творів Л. Леонова полягає в узгодженому різноманітті граматичних, стилістичних форм та їх значень. Велика семантична місткість, лаконізм, особлива напруженість односкладних безособових речень робить синтаксис письменника надзвичайно експресивним, виразним. Внутрішній експресивний потенціал безособових односкладних речень забезпечує текстоутворюючу функцію. Односкладні безособові речення, які використовує автор, характеризуються різноманітністю значень, варіативністю структурно-семантичних різновидів та багатством виконуваних ними стилістичних функцій і вживаються з конкретними експресивними настановами. Аналіз безособових односкладних речень у художніх творах Л. Леонова буде перспективним у подальших наукових розвідках, які досліджують порівняльний аналіз безособових конструкцій на матеріалі творів інших авторів XX ст., що дозволить розширити мовну картину світу ідиостиля Л. Леонова.
Structural and Semantic Features of the Construction of One-member Syntactic Constructions in L. Leonov’s Texts
Each syntactical unit plays a role in creating connectedness of text in order to give it expressiveness and originality. The text should create a certain world, arouse feelings, reactions in the reader’s imagination. One way to achieve this aim is through the use of one-member impersonal sentences that help to focus on important concepts with great precision while avoiding ambiguity. The article is devoted to the study of structural and semantic features of the construction of impersonal one-member sentences in L. Leonov’s texts. The specific typology and structure of one-member sentences were determined, the basic means of expressing syntactic connection and semantic relations within the syntactic one-member structures were determined, the expressive and imaginative possibilities of impersonal sentences were investigated, and the productivity of available types of one-member sentences in L. Leonov’s texts in this scientific work. L. Leonov’s texts focus on the inner world of the hero, whose image requires the transmission of all the diversity of moods, impressions, experiences. Therefore, the writer uses almost all types of one-member sentences that allow him to analyze the psychological state of the characters in various ways. Emotional richness is marked by one-member impersonal sentences that help to focus readers’ attention on the actions, behavior of the main characters, as well as a clear means that enhances the connection with the reader, introduces him to the atmosphere of the text, projecting the hero’s features. Based on the analysis of linguistic material, we can say that impersonal sentences perform informative, expressive, evaluative (characterizing), pragmatic, compositional, text-forming functions in L. Leonov’s texts. The language of L. Leonov’s prose texts is the harmonious variety of grammatical, stylistic forms and their meanings. High semantic capacity, laconicism, special tension of one-member impersonal sentences make the writer’s syntax extremely expressive and expressive. The intrinsic expressive potential of impersonal one-member sentences provides a text-forming function. One-member impersonal sentences used by the author are characterized by a variety of meanings, variability of structural-semantic varieties and a diversity of stylistic functions performed by them and are used with specific expressive instructions. The analysis of impersonal one-member sentences in L. Leonov’s texts will be promising in further scientific explorations, which explore the comparative analysis of impersonal constructions on the material of works of other authors of the XX century.
Keywords: Лінгвістика, синтаксис, односкладне речення, безособове речення, головний компонент односкладного речення, предикативні одиниці