Сімейна терапія у відновленні стосунків у родинах ветеранів війни: основи, провідні підходи та методи - Попова, Анастасія Сергіївна; Дергачова, Тетяна (БДПУ, 2025)
У статті розглянуто роль сімейної терапії у відновленні стосунків у родинах ветеранів війни, які стикаються з наслідками травматичного досвіду, ПТСР, емоційної нестабільності та кризових змін у сімейній динаміці. Проаналізовано провідні теоретичні підходи та сучасні травмоорієнтовані методики, які забезпечують комплексний вплив на родинну систему. Окреслено специфіку роботи з подружніми та батьківсько‑дитячими стосунками ветеранів, методи комунікаційної реконструкції, психоосвіти та системного втручання. Підкреслено важливість міждисциплінарності та адаптації моделей до українського післявоєнного контексту.
Family therapy in restoring relationships in families of war veterans: fundamentals, leading approaches and methods
Keywords: сімейна терапія; ветерани війни; ПТСР; травматичний досвід; сімейна система; подружні стосунки; батьківсько‑дитячі взаємини; травмоорієнтовані методи; психосоціальна підтримка; реінтеграція