Необхідність і можливість ознайомлення школярів із базовими ідеями статистичної фізики - Лягушин, С. Ф.; Соколовський, О. Й. (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
Обґрунтовується необхідність включення до шкільного курсу фізики елементів знань із теоретичної фізики, зокрема базових уявлень статистичної фізики в тісному зв’язку з основами квантового опису речовини. Опанування цього матеріалу педагогами й учнями буде потужним чинником зростання компетентності молоді в роботі з сучасною технікою, залучення її до нанотехнологій. Проаналізовано доступність відповідних положень для студентів і школярів, запропоновано схему їх викладу та адекватний математичний апарат.
Keywords: дедуктивний підхід; імовірність стану; макростан; хвильова функція; бозони; ферміони