Трансформація образу жінки у мегатексті Григора Тютюнника - Пархета, Яна (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
У статті досліджуються особливості моделювання окремих жіночих типів у художньому просторі Гр. Тютюнника. Визначено, що акцентуація на жіночих образах зумовлена як загальною орієнтацією художньої літератури “межової” доби, так і психологічними акцентами, породженими вихованням, специфічною психологічною атмосферою у сім’ї письменника. Визначено, що у художньому світі Гр. Тютюнника жінка втілюється переважно в образі матері, дружини, коханки, попутниці. Однак усіх жінок, створених творчою уявою автора, об’єднує віктимологічний аспект характеротворення. Встановлено, що саме акцентуйований характер складних стосунків Гр. Тютюнника з матір’ю сприяв створенню психологічних варіацій персонажів-жінок.
Keywords: жіночі образи; мегатекст; акцентуація