Реалізація педагогічних умов розвитку здоров’язбережувальної компетентності вчителів хімії в закладах післядипломної освіти - Кочерга, Євгенія Володимирівна; Скиба, Юрій Андрійович (ДЗВО "Університет менеджменту освіти" Національної академії педагогічних наук України, 2020)
У статті розглянуто поняття про здоров’язбережувальну компетентність учителя хімії, як динамічну рису його особистості, засновану на інтеграції знань, умінь, навичок, цінностей і досвіду, що проявляється у здатності здійснювати особистісну та професійну здоров’язбережувальну діяльність на уроках та в позаурочній роботі з хімії. У її структурі ми виокремлюємо ціннісно‐мотиваційний, когнітивний, діяльнісний та особистісний компоненти. Для їх розвитку визначаємо такі педагогічні умови: розвиток стійкої мотивації до здоров’язбережувальної індивідуальної та професійної діяльності, посилення здоров’язбережувальної компоненти змісту курсів підвищення кваліфікації вчителів хімії та використання інтерактивних технологій навчання на курсах підвищення кваліфікації. Реалізація зазначеного можлива за умови проведення на курсах підвищення кваліфікації занять у формі: коучингових тренінгів (спрямованих на результат, на розвиток особистих можливостей учителів, на розвиток міжособистісних навичок та здатності розуміти інших і співпереживати їм), практичних занять з використанням сучасних інформаційно‐комунікаційних технологій та вебінарів (семінарів або тренінгів, які проходять онлайн, забезпечуючи синхронний режим і надаючи інструменти для спільної дистанційної роботи учасників). Під час проведення цих видів занять на курсах підвищення кваліфікації використовуються такі технології: загальнодидактичні (інтерактивні) та специфічні (здоров’я‐збережувальні, оздоровчі, навчання здоров’я, виховання культури здоров’я, екологічні здоров’язбережувальні та забезпечення безпеки життєдіяльності). Основою для використання зазначених видів занять та технологій на курсах підвищення кваліфікації вчителів є інтегрований підхід, який полягає у вивченні питань здоров’язбереження крізь призму цілісності знань про здоров’я в межах хімії, біології, екології, арт‐педагогіки, нейропедагогіки, психології та STЕAM‐освіти.
Keywords: здоров’язбережувальна компетентність учителя хімії; заклади післядипломної освіти; заклади післядипломної освіти; коучинговий тренінг; вебінар; інтерактивні технології; інтегрований підхід