Зміцнення психічного здоров’я дітей дошкільного віку засобом художньо-мовленнєвої діяльності - Гордій, Ніна (Бердянський державний педагогічний університет, 2024)
В умовах війни в Україні перед освітянами постали нові виклики, які пов’язані із забезпеченням психічного здоров’я дітей, тобто забезпечення психологічної підтримки та допомоги для подолання травм та стресу дітям, які переживають війну. Ці питання вимагають комплексного підходу та спільних зусиль для їх вирішення з боку батьків та педагогів. Психічне здоров’я дітей в наш час дуже важливе, воно відіграє велику роль в становленні особистості. Важливим новоутворенням старшого дошкільного віку є формування нового рівня афективно-потрібносної сфери дитини, який дозволяє їй керуватися свідомо метою, моральними вимогами і своїми почуттями. Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуч¬чя, а не тільки відсутність хвороб. Психічне здоров’я – це збірне поняття, яке складається з декількох складових: психіка і здоров’я – створюючи синтетичний об’єкт для вивчення. Психічне здоров’я дитини – (відповідно до визначення Всес¬вітньої організації охорони здоров’я), це стан благополуччя, при якому дитина може реалізувати свої власні можливості та здібність, справитися зі звичайни¬ми життєвими стресами, продуктивно та плідно навчатися. З даного визначен¬ня випливає ще важлива думка про те, що фізичний стан здоров’я – це здоров’я людини, то психічне здоров’я – це нормальне функціонування психічних процесів у людині. Сміхотерапія – це напрям соціальної психології, який розвивається, як засіб впливу на особистість для зняття напруги, стресу та здійснюється під час проведення спільних вправ з використанням сміху. Для дітей шостого року життя сміхотерапія є дуже корисною, вона є важливим засобом для зміцнення їх психічно¬го здоров’я. Як показують наукові дослідження, що найбільш ефективним засобом зміцнення психічного здоров’я дітей є художньо-мовленнєва діяльність, яка формує своє емоційне ставлення до художнього образу.
Keywords: діти шостого року життя; психічне здоров’я; художньо-мов¬леннєва діяльність; сміхотерапія