Нова та новітня історія країн Азії та Африки : силабус навчальної дисципліни 2023-2024 навчальний рік для ОП Середня освіта (Історія) - Антощак, Марина Миколаївна (БДПУ, 2023)
Метою викладання навчальної дисципліни «Нова та Новітня історія країн Азії та Африки» є формування у студентів розуміння основних тенденцій соціально-економічного, політичного та культурного розвитку країн Азії та Африки у ХVІ – на початку ХХІ століть за допомогою використання навчально-методичної та наукової літератури; ознайомлення студентів з основними проблемами та протиріччями розвитку афро-азійського регіону; визначення впливу загальносвітових процесів на країни Азії та Африки; простеження їх розвитку у другій половині ХVІ – на початку ХХІ століття, окреслення перспективи їх подальшого розвитку, простеження процесу розвитку взаємовідносин країн зазначеного регіону з країнами світу, світової та азійської інтеграції на сучасному етапі. Основними завданнями вивчення дисципліни «Нова та Новітня історія країн Азії та Африки» є формування історичного мислення фахівця-історика, допомога студентам зрозуміти та осмислити соціально-економічні та суспільно – політичні процеси в країнах Азії й Африки в новий та новітній час. Завдання курсу: – методичні: розвинути вміння аналізувати, порівнювати та об`єктивно оцінювати особливості розвитку країн Азії та Африки у контексті всесвітньої історії; – пізнавальні: визначити передумови та прослідкувати процес перетворення країн Азії та Африки на колоніально-залежні держави, вивчити історію виникнення та розвитку незалежних держав афро-азійського регіону, визначити особливості їх розвитку; – практичні: формувати історичну свідомість студентів
Keywords: новий час; новітня історія; колонія; деколонізація; «неоколоніалізм»; «колоніальний синтез»; соціально – економічне становище; суспільно – політичний розвиток; «відкриття країни»; інтеграційні процеси