Просвітницько-інтелектуальні мотиви в українських одах кінця XVIII – початку XIX століть - Богатирьова, К. В. (Бердянський державний педагогічний університет, 2015)
Мета пропонованої розвідки полягає у намаганні простежити засвоєння раціоналістичних та просвітницьких засад у вітчизняній літературі кінця XVIII – початку XIX століть українськими поетами, зокрема у жанрі оди. Митці вірили, що завдяки ментальним основам та практичним навичкам, які здобуваються в освітньому процесі, людина як громадянин та фахівець, приносить багато користі для співвітчизників, колег, Батьківщини. Представники різних шкіл одописання вважали, що прославитися можна лише завдяки освіті, працелюбству й корисним справам. У висвітленні важливої ролі наук для ментального розвитку поети виступають виразниками раціонального підходу, який базується на вченнях французького філософа Рене Декарта.
Keywords: розум; Просвітництво; суспільний поступ; раціоналізм; наука