Психолінгвістичні аспекти розвитку зв’язних висловлювань у дітей із загальним недорозвитком мовлення ІІІ рівня - Самойленко, Інна Олександрівна (Мюнхен : MDPC Publishing, 2025)
Стаття присвячена теоретичному аналізу психолінгвістичних аспектів розвитку зв’язного мовлення у дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення (ЗНМ) ІІІ рівня. Автор розглядає зв’язне мовлення як складний процес, залежний від взаємодії когнітивних (увага, пам’ять, мислення), мовленнєвих та емоційних факторів. На основі аналізу праць провідних учених (Л. Виготського, Л. Трофименко, І. Брушневської, Ю. Рібцун, О. Соловей, Л. Калмикової та ін.) виявлено основні труднощі дітей: порушення лексико-граматичного ладу, недостатність внутрішнього плану мовлення та слабкість мисленнєвих операцій. У статті обґрунтовується ефективність психолінгвістичних методів корекції, спрямованих на розвиток внутрішнього плану мовлення, розширення словникового запасу, вдосконалення граматики та застосування інтерактивних вправ і ігор. Підкреслюється необхідність індивідуального підходу та інтеграції психолінгвістичних знань у логопедичну практику для підвищення ефективності роботи та успішної соціалізації дітей.