Особливості розвитку м’яких навичок бакалаврів з професійної освіти (цифрових технологій) у фаховій підготовці - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Пірковець, Сергій Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність розвитку м’яких навичок бакалаврів професійної освіти у сфері цифрових технологій як ключового елементу їхньої фахової підготовки. Запропоновано педагогічну модель, яка інтегрує інтерактивні методи та цифрові платформи для формування комунікативних, рефлексивних і командних компетенцій. Модель включає принципи системності, практико-орієнтованості, алгоритм впровадження методів (проєктне навчання, кейси, гейміфікація, тренінги) та критерії оцінювання м’яких навичок, адаптовані до умов дистанційного навчання. Методологічну основу складають аналіз наукової літератури, емпіричне спостереження за навчальним процесом, контент-аналіз студентських робіт і узагальнення педагогічного досвіду викладання дисциплін «Програмування», «Управління ІТ-проєктами», «Кібербезпека» у закладі вищої освіти, що працює в умовах тимчасового переміщення через воєнний стан. Особливу увагу приділено адаптації цифрових інструментів (Jira, Trello, Coursera) до формування м’яких навичок у межах зазначених дисциплін. Показано, що модель сприяє подоланню стереотипів щодо другорядності м’яких навичок і частково реалізує принципи дуальної освіти в дистанційному форматі. Застосування інтерактивних методів і цифрових платформ підвищує мотивацію студентів, розвиває їхню самоорганізацію, комунікативні здібності та рефлексію. Запропоновано методичні рекомендації для викладачів щодо інтеграції м’яких навичок у навчальний процес. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням моделі для дуальної освіти та розробкою універсальних критеріїв оцінювання м’яких навичок у цифровому освітньому середовищі.
Keywords: м’які навички; професійна освіта; цифрова освіта; педагогічна модель; інтерактивні методи; цифрові платформи