Герой-ідеолог у десакралізованому світі малої прози Володимира Винниченка - Костенко, О. О. (Бердянський державний педагогічний університет, 2015)
Статтю присвячено проблемі оприявлення нового типу героя в художньому світі малої прози Володимира Винниченка. Досліджено природу его-свідомості модерного персонажа. З’ясовано, як поява прагматичного ідеолога вплинула на структурування художньої картини світу, обумовила вибір письменником провідного методу художнього зображення. Здійснено аналіз проблеми впливу естетики неонатуралізму на раннього В. Винниченка.
Keywords: герой-ідеолог; прагматична/цинічна его-свідомість; психологізм; десакралізована картина світу; неонатуралізм