Сенсорний розвиток дітей раннього віку за методом М. Монтессорі - Яковенко, Марина (Запоріжжя : БДПУ, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей сенсорного розвитку дітей раннього віку за методом М. Монтессорі в умовах традиційного закладу дошкільної освіти. У роботі розкрито теоретичні засади сенсорного виховання, визначено можливості та переваги використання монтессорі-матеріалів для розвитку сприймання, уваги та дрібної моторики дітей раннього віку. Проаналізовано умови, за яких елементи методики М. Монтессорі можуть бути ефективно інтегровані в освітній процес традиційної групи ЗДО. Представлено результати експериментального дослідження, що підтверджують позитивний вплив сенсорних монтессорі-вправ на розвиток сенсорних еталонів, пізнавальної активності та самостійності малюків. Запропоновано практичні рекомендації для педагогів щодо організації сенсорного середовища й використання Монтессорі-підходів у повсякденній роботі з дітьми раннього віку.
Keywords: діти раннього віку; сенсорний розвиток; дидактичні матеріали; заклад дошкільної освіти; педагогіка Монтессорі