Розвиток пам'яті дітей із затримкою психічного розвитку та її вплив на шкільну готовність - Швець, Ірина (Запоріжжя : БДПУ, 2024)
Мета дослідження: визначити та встановити взаємозв’язок між особливістю розвитку пам'яті та рівнем готовності до школи також, виявити, які види пам’яті найбільше потребують розвитку та корекції у дітей старшого дошкільного віку із ЗПР. Завдання дослідження: 1.Проаналізувати наукові джерела з дослідження пам’яті, як психічного процесу та визначити основні теоретичні підходи для вивчення проблеми затримки психічного розвитку. 2. Дослідити емпіричним методом особливості розвитку пам’яті у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку та виявити які види пам’яті у таких дітей потребують найбільшої уваги. 3. Встановити взаємозв’язок між розвитком пам’яті дітей із ЗПР та готовністю до школи. 4. Сформулювати рекомендації щодо підтримки та розвитку пам’яті у дітей старшого дошкільного віку із затримкою психічного розвитку. 5. Виходячи з результатів дослідження, розробити корекційно-розвиткові заняття для дітей старшої дошкільної групи із ЗПР.