Комплексна соціальна роботі з внутрішньо переміщеними особами: теоретичні засади та практичні орієнтири - Мельничук, Алла Богданівна; Коваленко, Сергій (БДПУ, 2025)
У статті розглянуто теоретичні засади та практичні орієнтири комплексної соціальної роботи з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) в умовах воєнного та післявоєнного періоду в Україні. Проаналізовано визначення ВПО у міжнародному та національному правовому полі, окреслено стратегічні напрями державної політики у сфері підтримки цієї категорії. Визначено ключові компоненти соціального супроводу: житлове забезпечення, доступ до освіти, працевлаштування, психологічна допомога та інтеграція у приймаючі громади. Наголошено на важливості міжсекторальної взаємодії, координації державних, громадських та міжнародних зусиль для забезпечення ефективної підтримки ВПО.
Comprehensive social work with internally displaced persons: theoretical foundations and practical guidelines
Keywords: внутрішньо переміщені особи; соціальна робота; реінтеграція; житлова підтримка; адаптація; соціальні послуги; державна політика; психосоціальна допомога; зайнятість; міжсекторальна взаємодія