Педагогічні умови розвитку креативності дітей старшого дошкільного віку - Чугунова, Тетяна (БДПУ, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню педагогічних умов розвитку креативності дітей старшого дошкільного віку. Актуальність проблеми обумовлена сучасними вимогами суспільства до розвитку творчого потенціалу особистості та необхідністю підготовки дітей до нестандартного мислення і самостійного вирішення проблемних ситуацій. Метою дослідження є визначення ефективних педагогічних умов і методів, що сприяють розвитку креативності у старших дошкільників. Об’єктом дослідження є процес креативного розвитку дітей старшого дошкільного віку, а предметом — педагогічні умови застосування творчих ігор як засобу стимулювання креативного розвитку. У роботі використано комплекс теоретичних і емпіричних методів: аналіз педагогічної та психологічної літератури, спостереження, бесіди, аналіз продуктів ігрової діяльності дітей та обробку результатів експериментальної роботи. Результати дослідження підтверджують, що системне використання творчих ігор у педагогічній практиці сприяє формуванню у дітей старшого дошкільного віку гнучкого мислення, здатності до самостійного пошуку рішень та прояву ініціативи у різних видах діяльності. Розроблені педагогічні умови та рекомендації можуть бути використані вихователями та методистами дошкільних закладів для ефективного розвитку креативності дітей.