«Дон Кіхот» М. Сервантеса: еволюція критичної та літературної рецепції - Школа, Ірина Вікторівна (Бердянський державний педагогічний університет, 2017)
Стаття присвячена аналізу специфіки рецепції та інтерпретації роману М. Сервантеса “Дон Кіхот” в літературно-критичному дискурсі. Хронологічно розглянуто основні тенденції оцінки роману “Дон Кіхот” у світовому письменстві та літературознавстві, розкрито їх специфіку та визначено чинники, що впливали на зміну ставлення до сервантесівського твору протягом усієї історії його рецепції. На ції основі, враховуючи зміну наукової парадигми, виникнення на початку ХХ ст. нових теорій і підходів до тлумачення художніх текстів, уточнено етапи сприйняття твору іспанського письменника митцями і науковцями з часу першої публікації роману і до наших днів.
"Don Quixote" by M. Cervantes: the Evolution of the Critical and Literary Reception
The article is devoted to the analysis of the specificity of the reception and the interpretation of the novel “Don Quixote” in the literary and critical discourse. The author investigates the main tendencies of criticism of the novel “Don Quixote” in the world literature and literary studies сhronologically, reveals their specifics and determines the factors, influenced the change in the attitude to the Cervantes’ work throughout the history of its reception. Taking into account the change of the scientific paradigm, the emergence of new theories and approaches to the interpretation of artistic texts in the early twentieth century, the researcher clarifies the stages of the perception of the work of the Spanish writer by the artists and scholars since the first publication of the novel and to this day.
Keywords: Феномен; образ; діалог культур; традиційні структури та образи; рецепція