Рецепція козацтва у творчості харківських романтиків - Регуш, Юлія Сергіївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2016)
У статті досліджується рецепція проблеми занепаду українського козацтва у творчості представників харківської романтичної групи. Минуле, у творах романтиків історичної тематики, бачиться як ідеал без певних історичних ознак. Ідеалізована козацька доба постає у поезіях митців в кращих традиціях світового та українського романтизму. Збройна боротьба козаків за волю становить основний зміст в історичній темі поезії цього часу. Зазначається, що доробку поетів звучать мотиви суму за втраченим минулим, протиставлення героїчного життя козаків сучасному існуванню українців.
Keywords: рецепція; романтизм; фольклор; харківська школа романтики; козаччина; Січ