Психологія (загальна, вікова, педагогічна) : силабус навчальної дисципліни на 2025–2026 навчальний рік для ОПП «Початкова освіта» - Коваль, Карина Валентинівна; Петрик, Крістіна Юріївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2025)
Метою викладання навчальної дисципліни «Психологія (загальна, вікова, педагогічна)» є забезпечення загальної теоретичної та практичної підготовки здобувачів вищої освіти у галузі загальної, вікової та педагогічної психології. Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни є опанування знаннями про закономірності та особливості психічного життя людини; сприяння розумінню єдності, цілісності, взаємозв’язку всіх психічних явищ, їх механізмів та закономірностей як невід’ємних складових психічного розвитку особистості; усвідомлення соціальної сутності особистості та впливу соціальних чинників на її становлення; розкриття закономірностей та специфіки вікового розвитку особистості; вивчення психологічних аспектів процесів навчання і виховання, їх особливостей в сучасному освітньому просторі; розкриття специфіки педагогічної діяльності, її змісту та функцій; сприяння усвідомленню значущості оволодіння студентами психологічними знаннями як важливими для їх майбутнього професійного становлення; сприяння самовдосконаленню та самореалізації студентської молоді в різних аспектах життєдіяльності; розвиток професійних якостей особистості.
Keywords: Психологія; свідомість; психічні процеси; психічні стани; психічні властивості; вікова періодизація; педагогічна діяльність