Нові педагогічні виміри професійного розвитку викладачів і студентів факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв в умовах тимчасового переміщення під час воєнного стану - Коваль, Людмила Вікторівна; Попова, Ольга Іванівна (Бердянськ : БДПУ, 2022)
Текст розглядає важливі аспекти розвитку вищої освіти в умовах сучасної реальності, зокрема під час воєнного стану та тимчасового переміщення навчальних закладів. Обговорено необхідність зміцнення педагогічної освіти та наводять приклади стратегій, спрямованих на особистісне та професійне зростання викладачів і студентів, а також на інтеграцію міжнародного компонента в освітньо-виховну діяльність факультету. Висвітлено ключові напрями розвитку факультету, включаючи міжнародне співробітництво, інноваційний розвиток як структурного розділу БДПУ, та патріотичне виховання учнів. Зазначається, що міжнародне співробітництво є одним з головних показників якості освіти та науки, а розвиток факультету залежить від професійного зростання працівників та впровадження інновацій. Також розглядається патріотичне виховання студентів та формування нового українця на основі національних та європейських цінностей. Розглядається важливість національно-патріотичного виховання молоді, зокрема активізація ролі студентської ради у формуванні національного характеру студентів. Зазначається, що сучасна епоха ставить перед нами нові виклики у вихованні та акцентує необхідність впровадження різноманітних заходів, таких як флешмоби, тренінги, дискусії, щоб підтримувати громадянський патріотизм та цінності. Основна мета національно-патріотичного виховання на факультеті - стимулювати саморозвиток та гуманістичну моральність студентів, формувати громадянську позицію та впроваджувати інновації у виховний процес.
Keywords: Національно-патріотичне виховання; студентська рада; громадянський патріотизм; профорієнтаційна робота; гуманістична моральність