Гейміфікація в освітньому процесі : силабус навчальної дисципліни на 2025–2026 навчальний рік для ОПП 014 Середня освіта (Біологія та здоров'я людини) - Мухіна, Тетяна Євгеніївна (Бердянський державний педагогічний університет, 2026)
Навчальна дисципліна «Гейміфікація в освітньому процесі» спрямована на формування у майбутніх учителів здатності ефективно використовувати ігрові механіки в навчанні з метою підвищення мотивації та пізнавальної активності учнів. У межах курсу розглядаються теоретичні засади гейміфікації, її відмінність від ігрового та ігрово-орієнтованого навчання, а також основні елементи: бали, рівні, бейджі, рейтинги, сюжетні лінії та виклики. Особлива увага приділяється практичним аспектам впровадження гейміфікації в освітній процес, зокрема використанню цифрових платформ і сервісів, розробці навчальних завдань з елементами гри, створенню інтерактивного освітнього середовища. Розглядаються можливості інтеграції гейміфікації у різні навчальні предмети, а також її вплив на розвиток критичного мислення, співпраці, самостійності та відповідальності учнів.
Keywords: Гейміфікація; дидактична гра; ігрові педагогічні технології; освітні платформи; квест-технології; інтерактивні інструменти