Прагмалінвістичні параметри публіцистичного дискурсу - Ліпич, Вікторія Миколаївна; Павлик, Неля Віленівна (Слобожанський науковий вісник : Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка, 2024)
У пропонованому дослідженні на матеріалі сучасних україномовних газетних і журнальних статей, авторських телепрограм, соціальних мереж тощо здійснена спроба опису та систематизації складників комунікативно-прагматичного плану публіцистичних текстів. Авторки наукової роботи проаналізували й узагальнили сучасні концепції щодо тлумачення публіцистичного дискурсу, схарактеризували його основні ознаки; визначили дискурсивні властивості публіцистичного мовлення; виявили і класифікували комунікативно-прагматичні компоненти медійного тексту; систематизували і формалізували прийоми мовного впливу на реципієнта в межах публіцистичного дискурсу в нерозривному зв’язку з його функціями. Ґрунтовне дослідження різножанрових публіцистичних текстів із позицій комунікативно-прагматичного аналізу дискурсу дало можливість виокремити й описати такі його компоненти: комунікативно-аналітичні, комунікативно-ситуаційні, комунікативно-мотиваційні, інтенціональні, мовно-компетенційні, фонові знання.
Pragmalinguistic parametrs of publicistic discourse
Keywords: публіцистичний дискурс; лінгвопрагматика (лінгвістична прагматика); комунікативно-прагматичний аналіз дискурсу; публіцистичний текст