Сценарний підхід для визначення напрямків розвитку українського університету з прифронтової теориторії - Несторенко, Тетяна Петрівна; Несторенко, Олександр (Київ : НТУ, 2024)
Російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року спричинило серйозні руйнування та дезорганізацію системи вищої освіти, особливо в університетах південних регіонів. Втрата матеріально-технічної бази, евакуація студентів і викладачів, фінансові труднощі та неефективність управлінських рішень ускладнили організацію навчального процесу. Війна також негативно вплинула на якість освіти та наукових досліджень, міжнародну співпрацю та психологічний стан учасників освітнього процесу. Університети змушені адаптуватися до нових умов шляхом впровадження різних сценаріїв діяльності, таких як дистанційне навчання, евакуація, підпільна освітня діяльність і міжнародна співпраця. Збереження освітньо-наукового потенціалу вимагає комплексних заходів, включаючи покращення кризового управління, фінансову підтримку та психологічну допомогу. Важливим завданням є також зміцнення міжнародних зв’язків для подолання негативних наслідків війни. Стаття аналізує виклики, з якими стикаються університети, та пропонує можливі шляхи їхнього подолання.