Стратегії психологічної допомоги у соціальній адаптації осіб з проявами посттравматичного стресового розладу - Нестеренко, Марина Миколаївна; Сапранкова, Катерина Володимирівна (Івано-Франківськ : ХДУ, 2025)
У дослідженні проаналізовано стратегії психологічної допомоги у процесі соціальної адаптації осіб з проявами посттравматичного стресового розладу в умовах воєнних викликів сучасної України. Розкрито вплив травматичного досвіду на психічний стан особистості, якість життя та здатність до повноцінного соціального функціонування, зокрема у випадках, коли клінічний діагноз ПТСР не встановлений, але наявні характерні симптоми. Узагальнено наукові підходи до розуміння сутності ПТСР, його основних і додаткових симптомів, а також їх ролі у формуванні дезадаптивних моделей поведінки. Обґрунтовано значення раннього надання психологічної допомоги, зокрема першої психологічної допомоги, як базового етапу стабілізації психоемоційного стану та відновлення почуття безпеки й контролю. Проаналізовано ефективні методи психологічної підтримки осіб з проявами ПТСР, зокрема травмофокусовану когнітивно-поведінкову терапію, EMDR-терапію, тілесно-орієнтовану та групову терапію, психонавчання й соціальну підтримку. Визначено ключові стратегії формування внутрішніх ресурсів і стійкості особистості, спрямовані на подолання симптомів ПТСР та успішну інтеграцію у соціальне середовище. Зроблено висновок, що комплексний і ресурсно орієнтований підхід до психологічної допомоги сприяє відновленню адаптивного функціонування, запобігає ускладненням та підтримує повернення людини до повноцінного суспільного життя.
Keywords: посттравматичний стресовий розлад; психологічна допомога; соціальна адаптація; травмофокусована терапія; ментальне здоров’я