Лексико-семантичне поле “патріот” у художній публіцистиці Лесі Українки - Антіпов, О. С. (Бердянський державний педагогічний університет, 2015)
Художня публіцистика, творена письменниками, характеризується прямим втручанням у явища життя суспільства. Вона формує громадську думку, має потужний вплив на національно-зорієнтованих особистостей. Предметом аналізу є публіцистичні статті відомої української письменниці кінця ХІХ – початку ХХ ст., громадського діяча, майстра журналістського слова Лесі Українки. Лексико-семантичне поле «патріот», репрезентоване у творах авторки, представлене трьома мікрополями: «патріот як такий», «псевдопатріот» та «антипатріот». Автор статті виділив лексеми, семеми й семи, які збагатили досліджуване поле.
Keywords: патріотизм; патріот; публіцистична стаття; лексико-семантичне поле; мікрополе; лексема