Антропологічний вимір освіти у творчій спадщині провідників української педагогіки - Аносов, Іван (Бердянський державний педагогічний університет, 2018)
У статті узагальнено основні антропологічні положення в поглядах на освітньо-виховний процес, розкриті у творчий спадщині українських педагогів-провідників К. Ушинського, А. Макаренка та В. Сухомлинського. Встановлено, що вчені намагались визначити предмет педагогіки й сутність виховання; значна увага приділялась виховній роботі колективу як духовного середовища; питанню співвідношення біологічного й соціального. Доведено, що творчість видатних педагогів наповнена позиціями демократизму, гуманізму, патріотизму у вихованні підростаючого покоління, орієнтована на майбутнє і краще в людині, що підтверджує провідницький характер їх діяльності.
Keywords: провідник; провідництво; антропологізм; гуманізм; патріотизм; діалектичність; синергетика; емпатія; антропологічна рефлексія