Розвиток творчого мислення здобувачів початкової освіти на уроках математики як важлива складова освітнього лідерства - Мухіна, Тетяна Євгеніївна; Чмельова, Наталія Вадимівна (My University, 2024)
У статті розкрито проблему розвитку творчого мислення здобувачів початкової освіти у процесі вивчення математики, що є важливою складовою сучасного освітнього лідерства. Акцентовано увагу на тому, що в умовах стрімких змін та викликів, з якими стикається сучасна система освіти, необхідним стає формування у молодших школярів здатності до нестандартного мислення, креативного підходу до розв’язання задач та розвитку навичок, які сприяють їх подальшому успішному життю та освітній діяльності. Наголошено, що саме урок математики є ефективним інструментом для розвитку творчого мислення, оскільки вони дозволяють інтегрувати різноманітні методи і прийоми, які стимулюють активну розумову діяльність учнів. Особлива увага приділяється впровадженню авторської системи вправ, яка спрямована на активізацію творчих здібностей молодших школярів. Зокрема, розглядається використання розминки «Три хвилини на творчість» та завдання творчого характеру, засновані на різних методах (метод емоційного стимулювання, що поєднується з вербальними методами для розвитку мотивації пошуку нового; методи, які стимулюють пізнавальні запитання здобувачів початкової освіти та сприяють розвитку їхнього творчого мислення; методи, що стимулюють ініціативу учнів, що є важливим компонентом для їх самостійного розвитку та навчання). Результати дослідження підтверджують ефективність запропонованої системи вправ, що сприяє розвитку творчого мислення учнів початкової школи на уроках математики. Автори роблять висновок, що розвиток творчого мислення є ключовим фактором у формуванні освітнього лідерства, яке в подальшому забезпечує учням можливість бути конкурентоспроможними та успішними в різних сферах життя.
Keywords: Творче мислення; початкова освіта; урок математики; критичне мислення; розвиток особистості