Уживання дієслівних односкладних речень в усній народній творчості - Глазова, Світлана Миколаївна; Стельмах, Анастасія (БДПУ, 2023)
Односкладні синтаксичні конструкції стала невід’ємним елементом художньої творчості, бо саме там мають значний стилістичний потенціал. Свідоме їх використання, відхід від традиційних двоскладних одиниць синтаксису, зумисне насичення їх різноманітністю формує мову фольклорних текстів. Дослідження синтаксису, зокрема односкладного речення та пов’язані з ними проблеми привертали увагу багатьох відомих вітчизняних та зарубіжних лінгвістів: В. Бабайцевої, І. Вихованця, Р. Гренді, М. Грунського, Н. Гудмена, П. Леканта, О. Пєшковського, О. Шахматова та інших. У наукових розвідках використовують різні принципи класифікації односкладних речень. Багатоаспектний характер односкладного речення як синтаксичної одиниці зумовлює необхідність його комплексного аналізу саме у народному мовному середовищі, де такі конструкції виконують насамперед експресивну, а не комунікативну функцію. Мета – представити типологію дієслівних односкладних речень, що функціюють в усній народній творчості. У роботі використовуємо елементи стилістичного аналізу та лінгвістичного опису.
Keywords: сучасна українська літературна мова; синтаксис; односкладні речення; дієслівні односкладні речення