Кінестетична диспраксія у дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення - Вишневська, Світлана Леонідівна (БДПУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню кінестетичної диспраксії у дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення. У роботі обґрунтовано актуальність проблеми порушень праксису як чинника, що впливає на формування мовлення, звуковимови, артикуляційної моторики, навичок самообслуговування, ігрової діяльності та загального психомоторного розвитку дитини. У теоретичній частині проаналізовано поняття праксису й диспраксії у логопедії та суміжних науках, психофізіологічні механізми порушень праксису у дітей, класифікацію диспраксій, характеристику кінестетичної диспраксії, а також особливості мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку з порушеннями праксису. Розглянуто вітчизняні й зарубіжні дослідження проблеми та обґрунтовано необхідність комплексного підходу до діагностики й корекції кінестетичної диспраксії. Емпіричне дослідження проведено на базі приватної логопедичної практики у місті Славутич Київської області. Вибірку склали 20 дітей віком від 4 до 6 років. У роботі використано теоретичні методи аналізу, синтезу й узагальнення наукових даних з логопедії, психології, нейропсихології та фізіології, а також емпіричні методи: констатувальний і формувальний експерименти, проби за адаптованою методикою Ю. Рібцун, педагогічне спостереження, бесіди з батьками, якісна й кількісна оцінка рівня розвитку праксису та мовлення. За результатами дослідження розроблено та експериментально перевірено комплексну корекційно-розвивальну програму, спрямовану на подолання кінестетичної диспраксії у дітей дошкільного віку з мовленнєвими порушеннями. Програма інтегрує класичні логопедичні методи, елементи сенсорної інтеграції, нейропсихології, кінезіології та су-джок терапії. Практичне значення роботи полягає в можливості використання запропонованої програми логопедами, корекційними педагогами, фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів і приватних корекційних практик. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Експериментальною базою дослідження стала приватна логопедична практика у місті Славутич Київської області. У дослідженні взяли участь 20 дітей віком від 4 до 6 років.
Keywords: кінестетична диспраксія; диспраксія; праксис; діти дошкільного віку; порушення мовлення; артикуляційний праксис